God Thoth - Rol en religieuze positie - Landious Travel (2024)

Een van de belangrijkste goden van het oude Egypte, Thoth was de god van het schrift, wijsheid, magie en de maan. Verschillende versies van de oorsprong van Thoth besprenkelen de loop van de geschiedenis. Sommigen beweren dat de god zelf geschapen was. Anderen beweren echter dat hij werd geboren uit het zaad van Horus dat uit het voorhoofd van Set kwam. Mensen zagen Thoth vaak als de zoon van deze twee goden die respectievelijk orde en chaos vertegenwoordigden. Dus kozen ze hem ook de god van het evenwicht.

Aan de andere kant verbinden legendes Ma’at met de god. Zijn associatie strekte zich uit tot zowel het goddelijke evenwicht als de godin Ma’at, die dit principe vertegenwoordigde. De godin werd soms ook afgebeeld als de vrouw van Thoth.

De verschillende namen van God Thoth

De oorspronkelijke Egyptische naam van Thoth was Djehuty, wat zich vertaalde naar “Hij die is als de Ibis”. De oude Egyptenaren vereerden de vogel Ibis als heilig en associeerden hem met wijsheid. Bovendien had Thoth andere namen zoals Tahuti, Tehuti, Jehuti, Tetu, Zehuti, Techu. Mensen noemden hem ook de Heer van het Khemenu, de latere stad Hermopolis, die voor hem als een belangrijk cultcentrum diende.

De associatie van Thoth met de god Hermes bracht de Grieken ertoe om Thoth “Hermes Trismegistus” (Thoth de driemaal grote) te noemen. Dit is ook de reden achter de naamgeving van de stad Hermopolis. Bovendien verwijzen andere verhalen naar de god als “Lord of Ma’at”, “Scribe of Ma’at in the company of gods”, “Lord of Divine Words”. De godheid wordt in de volksmond de rechtvaardige en onvergankelijke rechter genoemd.

Oorsprong van God Thoth

Net als andere Egyptische pantheongoden heeft Thoth verschillende oorsprongsverhalen. Sommigen beweren dat Ra Thoth aan het begin van de schepping vanaf zijn lip heeft geschapen. Daarom stond hij bekend als “god zonder moeder”. Volgens andere verhalen schiep Thoth zichzelf echter aan het begin van de tijd en legde een kosmisch ei in de vorm van Ibis dat de hele schepping bevatte.

Thoth en Horus

Tegelijkertijd verbonden verhalen de god nauw met Ra en de theorie van goddelijke orde en gerechtigheid. Nog een ander beroemd verhaal dat vertelt over de strijd van Horus en Set van 1190-1077 vGT, werpt een heel ander oorsprongsverhaal op. Volgens dit Egyptische manuscript, tijdens de gevechten van Set en Horus voor het recht om te regeren, creëerde het sperma van Horus Thoth die Set per ongeluk inslikte.

Deze tekst vertelt het verhaal van Set, die zich aan Horus opdrong. Later ging Set erover opscheppen tegen andere goden. Hij was zich er echter niet van bewust dat Horus het zaad van Set in zijn hand ving dat later door Isis werd afgehakt en in de rivier de Nijl werd gegooid. Ondertussen stopte Horus zijn zaad in Sets favoriete eten.

Hierdoor werd Set per ongeluk geïmpregneerd met het zaad van Horus. Dus terwijl Set opschepte over zijn wandaden, vocht Horus zijn bewering aan. Hij vroeg de goden om zijn zaad eruit te roepen. Tot grote ergernis van Set beantwoordde het zaad van Horus de oproep vanuit hemzelf. Het zaad verzamelde zich bovenop Sets voorhoofd en leidde tot de geboorte van god Thoth.

Alle versies hebben echter één overeenkomst. Alle versies plaatsen Thoth als de schrijver die de gebeurtenissen van de wedstrijd tussen Set en Horus vastlegt. Bovendien biedt hij aan om hen beiden te adviseren. Hij bemiddelde in de strijd tussen de goden en genas hen beiden op verschillende tijdstippen.

Thoth geloofde dat beide partijen even capabel waren en geen oneerlijk voordeel zouden krijgen ten opzichte van de ander. Daarom genas hij Set en Horus tijdens hun gevecht. Evenzo presideerde de god onder mensen de gerechtigheid op aarde.

De rollen van God Thoth

Oude Egyptenaren schrijven de god toe met de creatie van talloze takken van kennis, waaronder magie, recht, religie, wetenschap, schrijven, filosofie en kunst. Dit maakte hem dus de meest betrouwbare rechter die rechtvaardige beslissingen kon nemen. Bovendien bewonderden de Grieken de god zozeer dat ze hem de grondlegger van de kennis noemden.

Bovendien hadden de andere goden Thoth hoog in het vaandel. Toen de vreemde landen (de verre godin) Ra’s dochter ontvoerden, kozen de goden Set om haar terug te halen. Thoth vermomde zich als baviaan of aap. Hij vroeg de godin om thuis te komen door doorzettingsvermogen, sluwheid en nederigheid.

Als beloning voor zijn dienst schonken de goden hem de godin Nehemtawy als zijn gemalin. Bovendien speelde Thoth een belangrijke rol bij de geboorte van de oorspronkelijke vijf goden van Egypte. Volgens de mythologie werd Nut aan het begin van de wereld zwanger. Dit maakte de god Ra erg boos, die toen Nut vervloekte en verklaarde dat ze op geen enkele dag van het jaar zou bevallen.

Verdeling van maanlicht

Radeloos van angst rende Nut naar de wijsheidsgod Thoth en smeekte om zijn hulp. Om Nut te helpen, gokte de god met de maangod Lah. Hij gokte voor nog eens vijf dagen maanlicht. Thoth won de gok en verdeelde Lah’s maanlicht in vijf extra dagen die geen deel uitmaakten van het oorspronkelijke jaar, zoals vermeld door Ra. Hierdoor kon Nut ontsnappen aan de vloek van Ra en elk van haar kinderen (Osiris, Nephthys, Set, Horus en Isis) op die vijf dagen ter wereld brengen.

Later, ondanks dat hij boos was op Nut, eerde hij de slimme manier waarop Thoth om zijn vloek heen kwam. Daarom gaf hij Thoth een ereplaats in zijn luchtboot die overdag de lucht doorkruiste en ‘s nachts de onderwereld. Vervolgens beschermde Thoth Ra door hem te verdedigen tegen de slang Apophis die de zonnegod wilde vernietigen.

Ouden geloofden dat hij het geschreven woord voor zowel mensen als god had gemaakt. Daarom claimden schriftgeleerden hem als hun beschermheer en eerden hem aan het begin van elke dag. Het concept dat Toth woorden creëerde, heeft hem onsterfelijk gemaakt en een ongelooflijk belangrijk onderdeel van de cultuur van het oude Egypte.

Gevolgtrekking

Het oude Egypte verbindt de god Thoth met verschillende vitale aspecten van hun leven. Zijn landhuis diende als een veilige plek voor zielen om te rusten en krijgt hulp tegen demonen, zelfs in het hiernamaals. Bovendien vereerden mensen rond het oude land de god. Zijn magie leeft voort van de oude pagina’s van de geschiedenis tot in het moderne Egypte.

God Thoth - Rol en religieuze positie - Landious Travel (2024)

References

Top Articles
Hope Swinimer Net Worth
Skip The Game Gainesville Florida
Omega Pizza-Roast Beef -Seafood Middleton Menu
This website is unavailable in your location. – WSB-TV Channel 2 - Atlanta
Walgreens Pharmqcy
Windcrest Little League Baseball
Puretalkusa.com/Amac
Phenix Food Locker Weekly Ad
Michaels W2 Online
Dump Trucks in Netherlands for sale - used and new - TrucksNL
Restaurants Near Paramount Theater Cedar Rapids
Drago Funeral Home & Cremation Services Obituaries
Csi Tv Series Wiki
R Personalfinance
No Hard Feelings - Stream: Jetzt Film online anschauen
Craigslist Prescott Az Free Stuff
Forest Biome
Juicy Deal D-Art
Busted Campbell County
Jenna Ortega’s Height, Age, Net Worth & Biography
Hood County Buy Sell And Trade
Litter Robot 3 RED SOLID LIGHT
Arrest Gif
From This Corner - Chief Glen Brock: A Shawnee Thinker
Saxies Lake Worth
Black Lion Backpack And Glider Voucher
Kqelwaob
Core Relief Texas
Mchoul Funeral Home Of Fishkill Inc. Services
Osrs Important Letter
Insidious 5 Showtimes Near Cinemark Southland Center And Xd
Willys Pickup For Sale Craigslist
Publix Daily Soup Menu
Kaiserhrconnect
60 Second Burger Run Unblocked
Fridley Tsa Precheck
A Small Traveling Suitcase Figgerits
Wbli Playlist
All Things Algebra Unit 3 Homework 2 Answer Key
Puffco Peak 3 Red Flashes
St Anthony Hospital Crown Point Visiting Hours
Stranahan Theater Dress Code
Craigslist St Helens
From Grindr to Scruff: The best dating apps for gay, bi, and queer men in 2024
Motorcycles for Sale on Craigslist: The Ultimate Guide - First Republic Craigslist
Waco.craigslist
Euro area international trade in goods surplus €21.2 bn
Evil Dead Rise - Everything You Need To Know
Ark Silica Pearls Gfi
683 Job Calls
Access One Ummc
Adams County 911 Live Incident
Latest Posts
Article information

Author: Prof. An Powlowski

Last Updated:

Views: 6055

Rating: 4.3 / 5 (44 voted)

Reviews: 91% of readers found this page helpful

Author information

Name: Prof. An Powlowski

Birthday: 1992-09-29

Address: Apt. 994 8891 Orval Hill, Brittnyburgh, AZ 41023-0398

Phone: +26417467956738

Job: District Marketing Strategist

Hobby: Embroidery, Bodybuilding, Motor sports, Amateur radio, Wood carving, Whittling, Air sports

Introduction: My name is Prof. An Powlowski, I am a charming, helpful, attractive, good, graceful, thoughtful, vast person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.